Samarbete och känslosam patriotism tar Telesteps mot nya höjder

Hösten 2013 tillträdde Peter Heim som VD för Telesteps och han började omedelbart att undersöka möjligheterna att flytta hem produktionen från Kina. Målet var att hitta en kostnadseffektiv lösning med fokus på närhet, tillgänglighet och kvalitet.

Processen gick trögt och det såg länge alltmer ut som om det skulle bli svårt att få siffrorna att gå ihop om produktionen flyttades från Kina till Sverige.

Ett telefonsamtal och allt snurrade i gång

Men plötsligt en dag fick Peter Heim ett telefonsamtal som skulle komma att förändra allt. Ett av de svenska företag som Peter tidigare hade varit i kontakt med ringde och frågade om produktionen var hemtagen från Kina än. Om den inte var det så ville dom gärna presentera ett förslag på hur de skulle kunna bygga en helautomatiserad tillverkning åt Telesteps.

– Jag trodde knappt det var sant, det kändes nästan för bra, berättar Peter och han tystnar för en sekund och det märks hur tydligt han minns det samtalet. Det var den 12 juli 2018.

Dagen efter besökte Peter deras referensfabrik i Åseda. Han blev positivt överaskad, som han själv beskriver det, av de stora rena ytorna med helautomatiserade maskiner som skickligt manövrerades av en handfull människor.

– Det var så coolt. I Kina gick det åt 30–40 personer i produktionen och fabrikerna där är ganska röriga, men här var det bara så stort, effektivt och så lugnt.

Peters dröm om en svensk tillverkning tog fart igen och han började genast jobba med projektet för att förverkliga drömmen.

Stor förändring krävde sekretess

I början var det i stort sett bara Peter som visste någonting om den påbörjade flyttprocessen på Telesteps. Att jobba med sträng sekretess i så här stora förändringsprocesser är vanligt. Det är för att inte riskera några produktionsstopp och avtalsbrott.

– Jag hade en hel del sömnlösa nätter under den här tiden fortsätter Peter med tyngd i sina ord, men tillägger snabbt att han heller aldrig varit med om att ett projekt har löpt på så smidigt som detta.

Fabriken är unik

När maskinerna till den nya fabriken skulle tillverkas togs det beslut om att samtidigt konvertera alla Telesteps stegar till att bestå av triangulära aluminiumprofiler istället för de traditionellt runda profilerna. Det är en revolutionerad konstruktion som Telesteps sedan tidigare har patent på och som länge återfunnits i stegarna i t.ex. Prime Line-serien.

– Det är vad vi stolt brukar säga, en av världens absolut starkaste profiler. Och det kändes nu som ett perfekt tillfälle att genomföra den efterlängtade produktutvecklingen.

Den nya fabriken är därmed helt unik och ensam i världen att tillverka teleskopsstegar med triangulära aluminiumprofiler, i helautomatiserade produktionsprocesser. 

Ett lagarbete utöver det vanliga

Allt som behövs för att bygga våra stegar finns numera inom en radie på fem mil. Det ger oss en väldigt effektiv tillverkningsprocess säger Peter. Att slippa frakta hem containrar från Kina är en oerhört stor fördel ur ett miljöperspektiv. Det är också mycket bra för våra kunder ur ett kostnads- och kvalitetsperspektiv.

Alla har varit så otroligt engagerade och målmedvetna och jag är så glad och tacksam för det, jag kan inte nog understryka det säger Peter och avlutar med:

– Detta är resultatet av smart patriotism. Tillsammans med våra samarbetspartners har Telesteps byggt världens första automatiska produktion av teleskopstegar med triangulära aluminiumprofiler och det här i Sverige. Man blir nästan rörd.

Augusti 2021 stod den nya fabriken färdig och januari 2022 beräknas samtliga stegar som levereras ut till Telesteps kunder att vara konstruerade med de revolutionerade triangulära aluminiumprofilerna. Stegar helt och hållet tillverkade i Sverige.